Що пити в сауні?

Традиційним і найбільш правильним питвом в сауні вважається чай. Чай чудово втамовує спрагу, містить купу корисних речовин. Тільки краще заварювати не банальний пакетик з потертю, яка носить горде ім’я “чай” абсолютно незаслужено, а що-небудь більш ароматне і корисне, наприклад всілякі трав’яні чаї.

Приготувати такий напій зовсім не складно. Достатньо взяти збір цікавої рослини, заварити його окропом і дати настоятися, а можна просто додати травичку в чайник для заварювання разом зі звичайним чаєм. Головне – правильно підібрати трав’яний збір, тоді чай буде запашним, смачним і допоможе уникнути різних захворювань.

Материнка. У народній медицині цю травичку здавна використовували як протизастудний засіб. Вона володіє відхаркувальним ефектом, так що в поєднанні з банею ви легко позбавитеся від починаючого бронхіту. Настій з материнки застосовують при головному болю, порушеннях місячних і нервових розладах. До того ж чай з материнкою має хороший потогінний і заспокійливий ефект.

Суниця. Плоди і листя суниці містять вітамін С, каротин (вітамін А), вітаміни групи В, органічні кислоти і мікроелементи. Суничний чай використовують як загальнозміцнюючий і очищающий напій.

Шипшина. Плоди шипшини – просто джерело найрізноманітніших вітамінів. У них містяться вітаміни К, Е і В2, а вміст вітамінів С, Р і каротину таке велике, що дві ягоди шипшини забезпечують добову потребу організму. Щоб приготувати чай з шипшини, беруть 15-20 плодів шипшини, заливають 200 г води, кип’ятять і залишають в теплому місці.

Глід. Ця маленька руденька ягідка – чудовий засіб від серцевих хвороб, вона володіє заспокійливим ефектом і відсуває настання клімаксу.

Смородина. Застосовується як потогінний, загальнозміцнюючий засіб, вона виводить з організму солі важких металів, радіоактивні речовини і знижує рівень холестерину. А чай з додаванням ягід і листя смородини виходить дуже смачним і ароматним.

М’ята. Знімає втому, тонізує, очищає організм, заспокоює нерви.