Чим піддати пару?

 

Цілющий пар в бані виходить, якщо для поливання каменів і створення пара використовувати воду з додаванням різних ароматичних і лікарських речовин. Знаменитий «хлібний дух» в російській бані виходив в результаті того, що на камені плескали хлібним квасом.

Існує безліч різних рецептів добавок, що дають запашний пар, який заспокоює, дарує нам поліпшення самопочуття, міцний сон, хороший апетит, підвищує працездатність. Багато речовин підсилюють лікувальну дію пара, стимулюючи роботу нервової системи, органів дихання. Як відомо, в медицині для швидкого введення в організм лікарських препаратів користуються аерозолями. Ліки розпилюють в повітрі, воно потрапляє в легені і негайно в кров. Цей метод відомий давно в народній медицині. У бані, капаючи на камені настоянки з різних рослин, досягали ефекту аерозолів.

«Медовий дух» На 2,5 л води беруть 0,5 столової ложки меду. Цей пар сприяє відновленню міцного сну, заспокоює нервову систему.

«Гірчичник» Десертну ложку сухої гірчиці попередньо прожарюють на сухій сковороді і розводять у 3 л води. Гірчичний пар – відмінний засіб від застуди, що починається. Крім того, він корисний для відновлення імунітету та профілактики грипу та вірусних інфекцій в зимово-весняний період.

«Східний аромат» На 3 л води – 2 ложки розчинної кави. Саме такий запах властивий атмосфері східної лазні, адже під час відпочинку там вживають каву, яку варять тут же.

«Евкаліпт» На 3 л води – чайна ложка евкаліптової настоянки. Такий пар надзвичайно корисний при захворюваннях верхніх дихальних шляхів. Цю суміш можна застосовувати і для місцевих парових процедур (наприклад, парових ванн обличчя, інгаляцій).

«Свіжість» На 3 л води – 20 ментолових крапель.

«Кавун» 0,5 склянки кавунового соку на 2 л води. Аромат слабкий, але характерний.

«Липа» Заварюють липовий чай (чайна ложка сировини на склянку окропу). Розводять в 2,5-3 л гарячої води. Засіб профілактики простудних захворювань.

«Трав’яна суміш» Взяти по 1 столовій ложці сухої ромашки, материнки і чебрецю. Суміш залити 0,5 л окропу, довести до кипіння, зняти з вогню і дати настоятися протягом 1-2 години. Відвар розвести гарячою водою і використовувати для створення пари, насиченого ароматом степу.

«Ялівець» Настоянку ялівцю додати в гарячу воду.

«Листя евкаліпта, м’яти, шавлії, чебрецю» Відвар готують із трав, узятих в рівних частках (по 1 столовій ложці на 1 склянку води). Концентрація відвару при розведенні – не більше склянки на 3 л води. Ця суміш має дезінфікуючу, антимікробну дію.

«Листя берези, ялівцю і липи» Готують, як і попередній.

«Хрін столовий» Зелене листя хрону, свіжі або засушені, замочують в гарячій воді прямо в парній (слід скористатися дерев’яною шайкою), запарюють півгодини, а потім проціджують настій через тканинний фільтр. Цією водою (вже без розведення) поливають камені. Дуже корисний пар з ароматом хріну для профілактики і лікування застуди грипу.

«Заспокійливий збір» У нього входять в рівних кількостях чебрець, материнка, ромашка, березові бруньки, зелена хвоя ялинки.

«Збір тонізуючий (для нормалізації зниженого артеріального тиску)» Тополеві бруньки (1 частина), квіткові кошики пижма звичайного (2 частини), листя зубрівки (1 частина).